
ایمپلنت دندان
ایمپیلنت دندان
ایمپیلنت دندان یک نوع روش درمانی برای جایگزین دندان های کشیده شده می باشد.
در این درمان ،یک پایه از جنس تیتانیوم در استخوان فک جایگزین ریشه دندان می شود.
در واقع ایمپیلنت کارایی ریشه دندان را برای ما خواهد داشت که بعد از مراحل کاشت آن یک
روکش به جای تاج دندان هم روی آن قرار خواهد گرفت.
همینطور که تا اینجا اینجا مطلع شدیم، ایمپیلنت علاوه بر درمان جنبه زیبایی هم خواهد داشت.
کسی که تصمیم به انجام ایمپیلنت را دارد چه کاری را در ابتدا باید انجام دهد؟
کسانی که تصمیم به انجام ایمپیلنت را دارند حتما باید در یک مرکز معتبر توسط یک پزشک متخصص در این حیطه، معاینه و مشاوره شوند.
عکس های مورد نیاز برای معاینه و مشاوره ایمپیلنت دندان چیست؟
1-OPG
2-CBCT
opg، یک نوع تصویر رادیوگرافی با اشعه ایکس است که از دهان و دندان ها به منظور موقعیت دندان ها نسبت به یکدیگر، ارتباط آنها با هم، دندان های نهفته، پوسیدگی ها، تشخیص بیماری ها و ناهنجاری های فکی گرفته می شود که در همه درمان ها و مشاوره های دندانپزشکی وجود این عکس برای پزشک ضروری می باشد. این عکس توسط کارشناس رادیولوژی گرفته می شود.
CBCT، یک نوع عکس سه بعدی است که به صورت 360 درجه گرفته می شود. این عکس بسیار حرفه ای تر از عکس opg بوده و نکاتی را راجب به قطر و ارتفاع و ضخامت استخوان فک وهمینطور وجود ضایعه ها به پزشک ارائه می دهد. این عکس به دلیل تخصصی تر بودن، توسط متخصص رادیولوژی گرفته می شود. فرد باید قبل از گرفتن عکس اطلاعات جسمی و روحی خود را با متخصص در میان بگذارند برای مثال خانم هایی که باردار هستند حتما این مورد را به متخصص اطلاع دهند.
یک سری افراد هم نیاز به آزمایشات دیگری بجز عکس دارند، مثلا افرادی که بیماری های زمینه ای مثل دیابت و بیماری های قلبی دارند، درصورت نیاز و تجویز پزشک باید حتما قبل از جراحی تهیه کنند.
آیا بیماران مبتلا به دیابت می توانند ایمپیلنت دندان انجام دهند؟
این سوالی است که برای همه افراد مبتلا به دیابت پیش می آید؛ اما در پاسخ به این سوال باید بگویم که بله انجام این درمان برای این افراد ممکن است اما تحت کنترل.
متخصص ایمپیلنت این افراد را به متخصص تغذیه و دیابت ارجاع می دهند.
در این بیماری به دلیل اینکه افزایش گلوکز خون رابطه مستقیمی با کند شدن روند بهبود زخم را دارد می تواند کاشت ایمپیلنت را دچار مشکل کند که مهمترین عامل شکست درمان در این افراد است . این افراد می توانند با نظارت و کنترل کردن میزان قند خون خود قبل و بعد از جراحی، تحت نظر پزشک به راحتی ایمپیلنت خود را انجام دهند. هرگونه تغییری در میزان گلوکز خون بهبود زخم راو جراحت را تحت شعاع قرار می دهد به همین دلیل عفونت و التهاب شده و حتی احتمال در آمدن پیچ ایمپیلنت را افزایش میدهد.این افراد برای درمان باید بطور مستمر میزان قند خون خود را چک کنند و پس از رسیدن به ثبات نسبی اقدام به کاشت ایمپیلنت نمایند.
بهترین روش کاشت ایمپیلنت افراد مبتلا به ایمپیلنت چیست؟
در حال حاضر بهترین روش کاشت برای این افراد، ایمپیلنت فوری (ALL ONE 4) است. مینی ایمپیلنت یک روزه که توسط 4 پایه ایمپیلنت و بریج انجام می شود.
افراد مبتلا به دیابت چه مدت قندخون خود را برای درمان ایمپیلنت باید کنترل کنند؟
این افراد مدتی قبل از جراحی و بعد از آن را تا زمان جوش خوردن ایمپیلنت ( که این روند در این افراد 9 الی 12 ماه به طول می انجامد) باید قند خون خود را تحت نظر پزشک کنترل کنند تا بتوانند درمان موفقیت آمیزی را داشته باشند.
پزشک بعد از معاینه دهان و دندان و لثه طرح درمان لازم را جهت کاشت ایمپیلنت به بیمار می دهد.
مرحله بعدی جراحی کاشت ایمپیلنت خواهد بود که این جراحی میتواند با جراحی سینوس لیفت (باز و بسته) همراه باشد. جراحی سینوس لیفت در بیمارانی که استخوان فک، ارتفاع لازم برای کاشت ایمپیلنت را ندارد انجام می شود (ضخامت و ارتفاع فک در افراد مختلف با توجه به شرایط سنی متفاوت خواهد بود.
ایمپیلنت دیجیتال و اسکن دیجیتال چطور انجام می شود؟
ایمپیلنت دیجیتال به ایمپیلنتی گفته می شود که مراحل آن با تکنولوژی به روز و پیشرفته تری انجام می شود در این درمان بجای قالبگیری دستی از قالبگیری دیجیتال استفاده می شود. با این روش درمان سریع تر و در جلسات کمتری انجام می شود. با این روش دندانپزشک می تواند طول و قطر دقیق استخوان را مشخص نموده و جراحی با کیفیت تری داشته باشد.در این روش چون از تجهیزات پیشرفته تری برای کاشت استفاده می شود درمان برای بیمار راحت تر می باشد.در این روش پس از قزار دادن پیچ ایمپیلنت 8 الی12 هفته پایه ایمپیلنت جوش می خورد و آماده برای نصب روکش می شود.
متداول ترین این فناوری ها
1- اسکن دیجیتال
2- عکس برداری دیجیتال
3- دوربین داخل دهانی که داخل دهان شما را کامل روشن می کند و پزشک تمام دندان ها را توسط نمایشگر از هر زاویه ای مشاهده می کند.
4- مدل سازی سه بعدی یک راهنمای جراحی است که با استفاده از مدل سازی 3بعدی کامپیوتری بدست می آید تا وضعیت استخوان و عصب ذز محل کاشت مشخص شود تا پزشک با حداقل برش و با یک شکاف کوچک در لثه و با حداقل درد و خونریزی در محل مورد نظر ایممپیلنت را انجام دهد. این روش دوره نقاهت بعد از جراحی را هم کاهش می دهد.
ایمپیلنت دیجیتال برای چه کسانی مناسب است؟
ایمپیلنت دیجیتال مستلزم شرایطی است:
1- داشتن استخوان کافی و یا انجام پیوند استخوان در محل کاشت
2- سلامت دهان و دندان
3- ترک سیگار از چند هفته پیش از جراحی تا چند هفته بعد از آن
4- رعایت اصول بهداشتی دهان و دندان
5- وضعیت سلامتی مناسب (برای مثال اگر دیابت دارید باید تحت کنترل قرار بگیرد)
اتصال اباتمنت و روکش ایمپیلنت دیجیتال
بعد از جوش خوردن فیکسچر (8 الی 12هفته) اباتمنت و روکش نصب می شود و یک لبخند زیبا را به بیمار هدیه می دهد.
تفاوت ایمپیلنت دیجیتال و معمولی
از جمله تفاوت هایی که ایمپیلنت دیجیتال نسبت به ایمپیلنت معمولی برتری پیدا کرده است:
-دقت بالا
-تعداد جلسات کمتر و زود جایگزین کردن دندان از دست رفته
-کم تهاجی بودن آن
-ظرافت و طبیعی بودن آن نسبت به ایمپیلنت معمولی (ایمپیلنت معمولی در بیشتر موارد حجیم دیده می شود)
-هزینه کمتر
-سرعت بهبودی که در عرض چند هفته بیمار نتایج دلخواه را می بیند
طول عمر ایمپیلنت دیجیتال
طول عمر این ایمپیلنت برخلاف ایمپیلنت معمولی 25 سال است و بیش ترین طول عمر را دارد.
ایمپیلنت برای چه کسانی توصیه می شود؟
افرادی که دندان یا دندان های دائمی خود را از دست داده اند و به دنبال یک جایگزین مناسب و دائمی برای دندان از دست رفته شان هستند. کسانی که از سلامت دهان و دندان برخوردارند لثه های سالم و تراکم استخوانم کافی برای نگهداری از ایمپیلنت را دارند، بهترین گزینه برای درمان ایمپیلنت هستند.
-عدم مصرف سیگار و دخانیات
-داشتن تراکم استخوان کافی
-سن مناسب (بالای18سال) که رشد استخوان کامل شده باشد
- افرادی که از بهداشت دهان و دندان برخوردارند و به مراقبت های پس از ایمپیلنت اهمیت می دهند
جراحی کاشت ایمپیلنت
در جراحی کاشت ایمپیلنت بدون جراحی سینوس، بی حسی موضعی تزریق می شود و بعد از بی حسی در ناحیه کاشت ایمپیلنت ، لثه باز می شودو پیچ ایمپیلنت (فیکسچر) داخل استخوان فک پیچ می شود که بعد از آن طبق نظر پزشک، کاوراسکرو و یا هیلینگ روی ایمپیلنت بسته می شود و بعد از آن بیمار یک دوره بهبودی را باید بگذراند تا پیچ (و پودر استخوان اگر استفاده شده است) به استخوان فک جوش بخورد.
ایمپیلنت یک روزه چیست؟
با توجه به پیشرفت در حوزه دندانپزشکی، امروزه این امکان را داریم که همزمان با کشیدن دندان کاشت ایمپیلنت را انجام دهیم. به این روش ایمپیلنت فوری و یا FRESH SOCKET گفته می شود.
این روش علاوه بر سریع پیش بردن مراحل ایمپیلنت می تواند آن حس ناخوشایند بیمارانی که ترس از جای خالی دندان و یا بی دندانی را هنگام کشیدن دندان دارند کاهش بدهد و یا از بین ببرد.
در این روش به جای اینکه دندان کشیده شود و مدتی سپری شود تا جای ضخم آن ترمیم شود و بعد مرحله کاشت انجام شود، در همان لحظه که دندان کشیده می شود جای آن ایمپیلنت گذاشته می شود.
البته لازم به ذکر است که این روش راجب همه بیماران صدق نمی کند، چون همانطور که قبلا گفته شد سایز استخوان فک در همه بیماران یکی نبوده و در افراد مختلف با توجه به شرایط سنی، متفاوت خواهد بود.
بطور مثال در بیمارانی که ارتفاع استخوان فک، مناسب ایمپیلنت نباشد پزشک بعد از کشیدن دندان در آن ناحیه پودر استخوان تزریق می کند و بعد از آن بیمار باید مدتی را صبر کند تا پیوند پودر به استخوان فک انجام شود.
جراحی سینوس لیفت
دو نوع جراحی سینوس لیفت داریم:
1-سینوس لیفت باز 2-سینوس لیفت بسته
جراحی سینوس لیفت باز
این جراحی برای افزایش مقدار استخوان فک در ناحیه سینوس (فک بالا) انجام می شود . هدف از این جراحی بازگرداندن حجم استخوان فک برای کاشت موفقیت آمیز ایمپیلنت است. در این جراحی با برش لثه در این ناحیه پودر استخوان تزریق می شود و سپس کاشت ایمپیلنت انجام می شود.
جراحی سینوس لیفت بسته
جراحی سینوس لیفت بسته نیز برای افزایش ارتفاع فک بالا در ناحیه سینوس استفاده می شود. در این ناحیه یک سوراخ ایجاد می شود و پودر استخوان تزریق می شود و دیگر مثل جراحی سینوس لیفت باز لثه برش داده نمی شود.
این روش به ویژه در زمانی انجام می شود که تحلیل استخوان در بیمار وجود دارد و نسبت به سینوس لیفت باز کم تهاجمی تر می باشد و دوره نقاهت آن نیز کمتر خواهد بود.
مراقبت های بعد از جراحی ایمپیلنت در 24 ساعت اول :
- در 12 ساعت اولیه بعد از جراحی، از نوشیدنی یا غذاهای داغ و سفت استفاده خودداری کنید و از نوشیدنی های خنک و غذاهای نرم و سبک و سرد استفاده کنید و با نی چیزی ننوشید.
- محل جراحی را تا 12 ساعت با کمپرس یخ هر 15 دقیقه یکبار شارژ کنید .
- اگر در محل جراحی خونریزی داشتید، یک تکه گاز استریل را به مدت روی آن فشار دهید در صورت ادامه خونریزی یا با به پزشک تماس بگیرید یا به پزشک مراجعه فرمایید.
- از خوردن مشروبات الکلی، کشیدن سیگار قلیون خودداری فرمایید.
- دهان را شستشو نکنید، اصلا تف نکنید،آب یا خونابه داخل دهانتان را قورت دهید.
- دو هفته بعد از جراحی برای کشیدن بخیه (در صورت جذبی نبودن) به پزشک مراجعه کنید.
_به منظور مراقبت ناحیه جراحی ایمپیلنت ، ویزیت های دوره ای برای شما در نظر گرفته می شود.
تا 72 ساعت بعد از جراحی از ایمپیلنت استفاده نکنید.
بهداشت و مراقبت از ایمپلنت پس از نصب روکش
بهداشت و مراقبت بعد از نصب روکش ایمپیلنت در طول عمر ایمپیلنت موثر خواهد بود. کوتاهی در این امر می تواند منجر به تحلیل استخوان، تجمع پلاک مییکروبی زیر روکش، ایجاد عفونت و بیمار شدن لثه ها می شود که ممکن است در نهایت به خارج کردن ایمپیلنت منجر شود. بنابراین در حفظ بهداشت بسیار دقت کنید. برای حفظ بهداشت ایمپیلنت ها می توانید از موارد نام برده شده استفاده کنید:
- مسواک
- نخ دندان
- نخ سوپرفلاس(نخ زیر روکش)
- پروگزا براش(مسواک بین دندانی
- دستگاه واترجت
مراقبت های دوره ای پس از تحویل روکش ایمپیلنت
مراقبت ها هر 6 ماه یکبار یا حداکثر از یک سال یکبار جهت معاینه و بررسی روکش ها مراجعه نمایید.
عوارض کاشت ایمپیلنت دندان
عوارض ناشی از جراحی ایمپیلنت را به دودسته می توان تقسیم کرد:
عوارض بلند مدت
عوارض کوتاه مدت
عوارض بلند مدت ایمپیلنت ناشی از عدم تجربه و مهارت پزشک مورد نظر و یا رعایت نکردن نکات بعد از کاشت بوجود می آید.
این عوارض شامل درد شدید، عفونت، لق شدن ایمپیلنت و یا درآمدن آن از درون استخوان،
التهاب، افتادن روکش ایمپیلنت ، مشکلات سینوسی که حین کاشت رعایت نشده و... که در طولانی
مدت بروز می کند می توان اشاره کرد.
از عوارض کوتاه مدت ایمپیلنت می توان به تورم، درد ، التهاب و خونریزی اشاره کرد که طبیعی بوده و میزانش هم در افراد مختلف متفاوت است که در چند روز نخست کاشت اتفاق می افتد و پایان میابد. البته پزشک بعد از جراحی مسکن و داروهای ضد التهاب تجویز کرده که مصرف آن در طول یک هفته عوارض ناشی از این جراحی را به حداقل میرساند.
دوره بعد از بهبودی جراحی ایمپیلنت و نصب اباتمنت
بعد از جوش خوردن ایمپیلنت قطعه ای به نام اباتمنت روی ایمپیلنت قرار می گیرد، که به عنوان پایه برای تاج عمل می کند.
کشورهای سازنده ایمپیلنت
برند های مختلفی از ایمپیلنت در ایران داریم که ساخت کشورهای مختلفی از جمله ، سوییس، کره جنوبی، آمریکا، آلمان و ایرانی می باشد.